Bajes Bier

Bajescafé Onze Lieve Vrouwe heeft in samenwerking met brouwerij Het Graafsch Genot uit Grave een viertal bieren laten brouwen, waarbij de exclusiviteit ligt in de benamingen van het bier als ook het soort. Daarom worden deze viertal biersoorten ook verkocht onder de noemer Bajesbier. De bieren die nu verkrijgbaar zijn oa: Blonde Greet, een blond bier 5,2% Empécé, een dubbelbier 6,5% Lammertje Z, een zwaar blond 9% Eskeep, een witbier 5% Verder leggen we u graag uit wat de namen betekenen en krijgt u een indruk waarom er voor deze namen gekozen is.

Blonde Greet

“Blonde Greet”
1932-2020
Van trapezewerkster tot hasjpionier in de jaren ‘70

Een blond bier

Met de ‘Flying Dutchman’ trad Gijsje Balk op in heel Europa als trapezewerkster.
Daarna behoorde ‘Blonde Greet’ tot de hasjpioniers van Nederland.
Al haalde ze ook weleens een koffer met heroïne op in Maleisië.

Empécé

“Empécé” een MPC
een meerpersooncel, beter bekend als dubbelcel,

Een dubbel bier

De historie van de meerpersoonscel in Nederland
Tot 2004 was het traditionele uitgangspunt van het Nederlandse gevangeniswezen dat er slechts één gedetineerde per cel verbleef. Dit uitgangspunt werd verlaten als gevolg van het grote cellentekort. Tot 2002 was een meerpersoonscel uitzondering. Slechts vreemdelingen en soms kortgestraften en subsidiair gehechten (personen die hun geldboete niet betalen of hun taakstraf niet uitvoeren) konden in een meerpersoonscel worden ingesloten. In 2002 werd op basis van de Noodwet drugskoeriers tevens de mogelijkheid geschapen drugssmokkelaars die werden gearresteerd op Schiphol in meerpersoonscellen te plaatsen.

Lammertje Z

“Lammertje Z” ofwel Lammertje Zondag
1868-1945
was de eerste vrouwelijke topcrimineel van de twintigste eeuw

Een zwaar blond bier

In 1898 nam Lammertje Zondag ( 1868 – 1945) – dertig jaar inmiddels – logement De Vriendenkring in de Sint Nicolaasstraat 29 over: een berucht bierhuis en bordeel met een clientèle van dieven, oplichters en prostituees. Zondag trok algauw de aandacht van het Openbaar Ministerie, dat haar beschouwde als het hoofd van een criminele organisatie en opleidster van misdadigsters, aangeduid als ‘vrienden van Lammertje’.


Eskeep

Eskeep”
Ontvluchting, Ontsnapping

Een witbier

Ontsnappen uit een gevangenis is in Nederland niet strafbaar.

Als een gedetineerde ontsnapt uit een gevangenis, dan is die daad op zich niet strafbaar.        Wie daarna weer gepakt wordt, moet de resterende straf uitzitten. Maar als de ontsnapping samengaat met zaken als geweld of vernieling, dan is er wel sprake van strafbare feiten.

Scroll naar boven